Buitenlands geld doneren op Schiphol

Goede doelen zuilen op Schiphol

Reizigers komen vaak terug van hun vakanties of zakenreizen met buitenlands geld op zak. Soms zijn het munten of bankbiljetten die niet meer gebruikt kunnen worden in Nederland, maar die toch nog waarde vertegenwoordigen. Voor velen eindigen deze valuta ongebruikt in een lade, waar ze vergeten worden.

Schiphol heeft hiervoor een gedeeltelijke oplossing: op verschillende locaties op de luchthaven achter de paspoortcontrole staan zuilen waarin reizigers hun overgebleven buitenlandse valuta kunnen doneren. Deze zuilen lijken op het eerste gezicht een simpele en handige manier om van overtollige buitenlandse munten en biljetten af te komen en tegelijkertijd een goed doel te steunen, maar hier heeft een reiziger niets aan in de aankomsthal als hij er dan pas achter komt dat er nog buitenlands geld over is van de reis.

Echter, er zijn ook alternatieven zoals Stichting Cambio, die met hun platform buitenlandsgelddoneren.nl een betere en effectievere manier bieden om buitenlandse valuta te doneren aan goede doelen.

Hoe werken de donatie zuilen op Schiphol?

Op Schiphol zijn donatie zuilen te vinden waar reizigers hun overgebleven buitenlandse geld kunnen doneren. Deze zuilen worden beheerd door verschillende goede doelen of door partners van de luchthaven. Het idee is simpel: in plaats van met onbruikbare valuta naar huis te gaan, kunnen reizigers het geld in deze zuilen stoppen en wordt het opgehaald voor het goede doel.

Hoewel het een ogenschijnlijk gemakkelijke manier lijkt om iets goeds te doen, zijn er enkele nadelen verbonden aan deze donatie zuilen. Hieronder bespreken we de belangrijkste knelpunten:

1. Beperkte Transparantie

Eén van de grootste problemen met de donatie zuilen op Schiphol is het gebrek aan transparantie. Het is vaak onduidelijk welk goed doel precies profiteert van de donaties, hoeveel geld er daadwerkelijk wordt opgehaald, en hoe de buitenlandse valuta wordt omgezet naar euro’s. Omdat er verschillende partijen betrokken zijn, waaronder de luchthaven zelf, is het moeilijk te achterhalen welk percentage van de donaties daadwerkelijk bij het goede doel terechtkomt.

2. Operationele Kosten

Het ophalen, sorteren en omwisselen van buitenlandse valuta brengt kosten met zich mee. Deze kosten worden vaak in mindering gebracht op de totale opbrengsten, wat betekent dat een deel van de gedoneerde valuta niet rechtstreeks naar het goede doel gaat. Dit geldt vooral voor kleine bedragen of valuta die moeilijk om te wisselen zijn. In sommige gevallen kan het zijn dat de operationele kosten zelfs een groot deel van de donatie opeten.

3. Beperkte Bereikbaarheid

Hoewel Schiphol de grootste luchthaven van Nederland is en dagelijks duizenden reizigers verwelkomt, is het aantal mensen dat daadwerkelijk gebruik maakt van de donatie zuilen relatief beperkt. Veel reizigers zijn haastig, denken er niet aan of weten simpelweg niet dat deze zuilen bestaan. Bovendien zijn de zuilen voornamelijk toegankelijk voor mensen die door de douane zijn gegaan, wat de bereikbaarheid voor een breder publiek verder beperkt.

Op Schiphol Plaza of in de aankomst- en vertrekhallen staan dus géén donatie zuilen. Afhalers of wegbrengers kunnen dus niet doneren. En reizigers die pas in de aankomsthal erachter komen dat ze nog buitenlands geld over hebben en willen doneren, mogen niet terug achter de paspoortcontrole om het geld te doneren.

Voor bankbiljetten van de meest verhandelde valuta, zoals de US Dollar, Zwitserse Franc en Britse Pond, kunnen reizigers in de aankomsthalen nog wel terecht bij de balie van Travelex. Hier wordt tegen een flinke commissie (soms wel 50%) de buitenlandse valuta weer ingenomen en gewisseld naar euro’s. Maar ook hier geldt: Travelex accepteert alleen bankbiljetten, géén munten.

4. Milieueffect

Tot slot is er nog het milieueffect van het verwerken en transporteren van deze kleine hoeveelheden buitenlandse valuta. Het ophalen, sorteren, en transporteren van de munten en biljetten heeft een ecologische voetafdruk, zeker als het gaat om zware, metalen munten die wereldwijd verstuurd moeten worden. Hoewel dit op kleine schaal gebeurt, kan het cumulatieve effect groot zijn.

Een makkelijker alternatief voor Schiphol: Stichting Cambio

Onze voordelen:

1. Eenvoudig Doneren

Via de website kunnen donateurs eenvoudig hun overgebleven buitenlandse valuta opsturen naar Stichting Cambio. Het platform maakt het mogelijk om vrijwel alle soorten buitenlandse valuta te doneren, van munten tot bankbiljetten. Bovendien hoeven donateurs geen onderscheid te maken tussen verschillende valuta’s; alles kan in één keer worden opgestuurd.

De donatieprocedure is simpel en gemakkelijk toegankelijk. Een formulier invullen op de website is niet nodig. Opsturen per post is het enige wat de reiziger hoeft te doen.

2. Transparantie

Een van de grootste voordelen van Stichting Cambio is de transparantie die zij bieden. Donateurs kunnen op elk moment inzicht krijgen in hoe hun donatie wordt gebruikt en welk goed doel ervan profiteert. Het geld wordt zorgvuldig geteld en omgewisseld, en de opbrengsten gaan rechtstreeks naar geselecteerde goede doelen. Dit proces is volledig inzichtelijk, en Stichting Cambio rapporteert regelmatig over de resultaten en hoeveel geld er is opgehaald.

Bovendien kunnen donateurs zelf een voorkeur aangeven (dus geen garantie) naar welk goed doel hun donatie gaat. Dit geeft hen meer controle over de impact van hun donatie, wat ontbreekt bij de donatie zuilen op Schiphol.

3. Efficiëntie en Duurzaamheid

Omdat Stichting Cambio zich specifiek richt op het inzamelen van buitenlandse valuta, hebben zij processen ontwikkeld die efficiënter en duurzamer zijn dan de ad-hocoplossingen op Schiphol. Het geld wordt op een centrale locatie verzameld, wat zorgt voor minder transportbewegingen. Daarnaast hebben zij afspraken met wisselkantoren en banken, waardoor de valuta’s tegen gunstige tarieven kunnen worden omgewisseld naar euro’s. Dit betekent dat er meer geld overblijft voor de goede doelen.

Wat ook bijdraagt aan de efficiëntie is dat Cambio gespecialiseerd is in het verwerken van buitenlandse valuta. Dit betekent dat zij ook minder gangbare munten en biljetten kunnen omwisselen, iets waar andere organisaties vaak niet de capaciteit voor hebben. Dit zorgt ervoor dat elke donatie, hoe klein ook, telt.

4. Betere Bereikbaarheid

Waar de donatiezuilen op Schiphol alleen toegankelijk zijn voor reizigers die zich op de luchthaven bevinden, is het platform van Stichting Cambio beschikbaar voor iedereen in Nederland. Dit betekent dat niet alleen reizigers, maar ook mensen die nog ergens buitenlands geld thuis hebben liggen, een bijdrage kunnen leveren. Dit vergroot de toegankelijkheid en maakt het mogelijk om veel meer valuta in te zamelen.

Bovendien biedt Cambio de mogelijkheid om zowel als individu als bedrijf donaties te doen. Bedrijven kunnen hun overgebleven valuta van internationale zakenreizen doneren, wat hen in staat stelt om bij te dragen aan maatschappelijke doelen terwijl ze hun overtollige valuta op een efficiënte manier kwijtraken.

De Impact van Buitenlands Geld Doneren

Het doneren van buitenlands geld kan een enorme impact hebben op goede doelen. Veel van de valuta die in Nederland geen waarde meer heeft, kan door middel van wisseltransacties toch omgezet worden in euro’s. Dit geld kan vervolgens worden ingezet voor projecten over de hele wereld. Stichting Cambio heeft al vele projecten ondersteund, van onderwijsinitiatieven tot noodhulp bij rampen.

1. Onderwijsprojecten

Een deel van de opbrengsten van de buitenlandse valuta gaat naar onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Dit kan variëren van het bouwen van scholen tot het leveren van schoolbenodigdheden aan kansarme kinderen. Elk beetje geld helpt, en doordat Cambio gespecialiseerd is in het omwisselen van buitenlandse valuta, kan zelfs de kleinste donatie een groot verschil maken.

2. Noodhulp en Rampenbestrijding

Daarnaast worden de donaties ook gebruikt voor noodhulp bij natuurrampen en andere crisissituaties. Of het nu gaat om het verstrekken van voedsel, water en onderdak, of om medische hulp aan mensen in nood, elk beetje helpt om levens te redden en gemeenschappen te ondersteunen in tijden van crisis.

Conclusie

Hoewel de donatie zuilen op Schiphol een handig hulpmiddel zijn voor reizigers om hun overtollige buitenlandse valuta te doneren, is Stichting Cambio makkelijkere alternatief. Met meer transparantie, efficiëntie en bereikbaarheid zorgt Cambio ervoor dat elke donatie optimaal wordt benut en dat de impact voor de goede doelen groter is. Maar belangrijker: Stichting Cambio zit, tot tegenstelling van de zuilen op Schiphol, niet achter de paspoortcontrole.

Als je buitenlandse munten of biljetten hebt liggen die je niet meer nodig hebt, overweeg dan om ze te doneren via onderstaande instructies

Verzendinstructies

  • Wij nemen alle soorten buitenlandse valuta in, zowel munten als biljetten.
  • Ook valuta dat in beginsel niet meer in te wisselen is.
  • Zelf afleveren kan en mag ook bij de centrale receptie van het verzamelpand. Er is géén brievenbus aan de buitenzijde. Afleveren kan alleen tijdens openingstijden 09:00-18:00 uur, maandag t/m vrijdag.
  • U dient zelf verzendkosten voor te schieten. Voeg uw gegevens (IBAN en e-mailadres) toe in een briefje in de envelop en wij vergoeden u natuurlijk de verzendkosten.
  • Als u een e-mailadres doorgeeft, krijgt u altijd een reactie. Wees echter geduldig, wij zijn vrijwilligers en wij verwerken ontvangen valuta op kwartaalbasis.
  • Stuur uw buitenlandse valuta op naar onderstaand adres:
Adres:
Stichting Cambio
WeWork Building
Office DD.22
Weteringschans 165
1017 XD Amsterdam
Nederland